سه شنبه ها با موری نوشته ی میچ آلبوم از تاثیرگذارترین و پرفروش ترین کتب انتشارات نیویورک تایمز (تاریخ نشراکتبر ۱۹۹۷) همواره در صدر جدول پرفروشترین کتابهای سال قرار داشته است.
این کتاب داستانی کاملا واقعی از آخرین لحظات زندگی یک مرد بزرگ و استاد چیره دست جامعه شناسی است. جذابیت این کتاب بخاطر مفاهیم عمیقی است در زندگی مانند عشق، مرگ، ازدواج و شاید هم ارزش اصلی آن بخاطر واقعی بودن داستانی است که فیلمی نیز از آن ساخته شده است.
میچ آلبوم در ۱۴ سه شنبه آخرین زندگی استادش موری شوارتز استاد مشهور و تاثیرگذار جامعهشناسی که درحال مبارزه ای اعجاب انگیز با بیماری سخت و لاعلاج ( ALS ) است که همزمان با درگیری بیماری به بحث در مورد معنای واقعی زندگی پرداخته است.
این کتاب احساس همزاد پنداری برای خواننده ایجاد کرده و از آن می توان درس های زندگی آموخت که آن را به سادگی در هر کجا نمی توان یاد گرفت.
جملات برگزیده کتاب
– وقتی آدم یاد می گیرد چطور بمیرد؛ آن وقت یاد می گیرد چطور زندگی کند.
شستشوی مغزی انسانها:
وقتی تبلیغات به آن سمت است که مادیات خوب است، پول خیلی خوب است، ماشین آنچنانی خیلی خوب است، خونه خوب است، انسان فکر میکند فقط مادیات خوب است، در صورتی که خیلی چیزهای پرمعنا تری وجود دارد که انسان را شادتر، آرامتر، سالم تر و راضی تر نگه خواهد داشت که آن را فراموش میکنیم.
– افرادی که از این در به آن در میزنند ولی باز هم به آرامش نمیرسند؛ در زندگی هدف مهمی ندارند.
– در ازدواج اگر به طرف مقابل احترام نگذاریم با مشکل روبرو می شویم.
اگر در مورد مشکلات رک و راست مصالحه نکنید با مشکل مواجه می شوید.
– هر چه به دنبال امکانات بیشتر باشیم آرزوی مادیاتی ما ادامه خواهد داشت و تمامی نخواهد داشت لذا با داشته های بیشتر است که ترس از دست دادن آن آرامش را از ما خواهد گرفت مگر اینکه همراه با اضافه کردن داشته ها، آگاهی مان را نیز اضافه کنیم.
-آنچه قادر به انجامش هستید و آنچه قادر به انجامش نیستید را بپذیرید .
-یاد بگیرید خودت و دیگران را همیشه ببخشید.
-هر فکر فرهنگی که در جامعه وصله ناجوری برایت است را کنار بزن و برای خودت خرده فرهنگ بساز.
تنش متضادها:
زندگی مجموعه ای از پیشرفت ها و پاپس کشیدن هاست.
-آدمی به دنبال هدفی است اما ناخواسته به موارد دیگری کشیده می شود.
-همه ی ما در زندگی به مرشد و راهنمایی نیاز خواهیم داشت.
– پیر شدن به معنی ضعیف شدن نیست بلکه رشد کردن و متعالی شدن است و تنها نکته منفی این است که درک میکنید قراره بمیری لذا پذیرش کرده بهتر زندگی خواهی کرد.
– چرا اکثر افراد در پیری از دوره ی جوانی حسرت می خورند؟
این حرف ها نشانه های بی هدفی در زندگی هست اگر کسی هدفش را در زندگی پیدا کرده باشد و در همان جهت حرکت کرده باشد با پیری و اضافه شدن سن نه تنها حسرت نخواهد خورد. بلکه با بیشتر شدن سنش دوست دارد زودتر به هدفش برسد.
– آدمی می تواند از دوره ی جوانی اش حسرت نداشته باشد که از آن دوران استفاده کرده باشد یا به این مهم برسد که در آن دوره که جوان بوده نیز افکار مهمی داشته و کارهای زیادی انجام داده است.
-چرا وقتی با مردم حرف میزنیم اکثر آنها به گفته های ما توجهی نشان نمی دهند؟
زیرا آنها تمرکز نداشته و عجله دارند آنها هدف و معنایی در زندگی ندارند و لذا در حال رقابت و عجله هستند اگر می فهمیدند که یکی از هدفهای انسان میتواند ارتباط با دیگران باشد؛ برای مردم وقت میگذاشتند و به حرفهای هم توجه می کردند.
-اگر در زندگی مشترک زناشویی ارزشهای مشترک نداشته باشیم؛ با کلی مشکل روبرو خواهیم شد. یکی از این ارزشها رابطه جنسی بوده که خیلی مهم است.
-مشکلات همه جا و در هر جامعه ای وجود دارد راهش این نیست که از آن فرار کنیم بایستی سعی کنیم فرهنگ خاص خودمان را بسازیم و با آن مشکلات راه بیاییم.
-ما انسان ها اگر می فهمیدیم که چقدر شبیه هم هستیم خانواده ی بزرگی تشکیل می دادیم و اینکه همه مواظب هم باشیم و خودخواهانه عمل نکنیم.
-این بیماری آمده سراغ روح من ولی نمی تواند آن را از من بگیرد و تنها جسم مرا از من خواهد گرفت.
-همان طور که در دوران نوزادی و طفولیت به دیگران نیازمندیم در زمان پیری نیز شدیداً به دیگران نیازمند خواهیم بود لذا سعی کنیم در جهت ارتباط بهتر تلاش کنیم و یکی از اهداف مهم زندگی مان ارتقاء ارتباطمان با دیگران مان باشد .
-وقتی به دیگران کمک و خدمت کرده باشیم آنها نیز در زمانی که ما نیاز به آنها داریم از ما حمایت خواهند کرد و پس از مرگ نیز در قلب تک تک آنها جای خواهیم گرفت.