خلاصه و برداشت کوتاهی بر کتاب چهار میثاق و کتاب میثاق پنجم
اثر دون میگوئل روئیز متولد ( ۱۹۵۲م مکزیک) نویسنده و مدرس
کتاب چهار میثاق ( خرد سرخپوستان تولتک )
به همراه کتاب تکمیلی آن میثاق پنجم برگرفته از آموزههای تولتک، مردمانی از تبار بومیان قاره آمریکاست که مسیر سعادت و شقاوت در زندگی را از گذر تواقفات فکری و روحی آدمی تعریف می کنند.
از نظر تولتک اگر زندگی رو به شقاوت میرود، پس به ناچار گرفتار توافقاتی است که از گذشتگان به ارث برده است، اما چون ذات آدمی رو به دگرگونی است لذا تحمل شقاوت بر مردمان را عیب میداند.
برای تولتکها خوشبختی میسر نمی شود مگر به واسطه درهم شکستن توافقات زندگی گذشته و بنا نهادن میثاق نو برای درک آزادی و خوشبختی راستین.
اولین میثاق (تولتک ها )
– کلام عاری از خطا و نقص است
کلام چنان قوی است که میتواند باعث تغییر یک زندگی شود یا زندگی میلیون ها انسان را نابود کند ما سالها برای برقراری ارتباط با دیگران و بالعکس با خودمان یاد گرفتیم که دروغ بگوییم و این است که کلام عاری از خطا و نقص نیست.
تولتک میگوید: اگر میثاق اول را بپذیرید و در کلام خود ملاحظات و تعامل به کار ببرید و هر چیزی را بدون تفکر به زبان نیاورید در نهایت سموم هیجانی از ذهن و ارتباطات شخصی ما زدوده خواهد شد حتی در رابطه با سگ و گربه خانگی مان.
با کلام عاری از خطا می توانید از شر رویای ترس ، خلاص شوید و برای خودتان زندگی جدیدی را تشکیل دهید.
میثاق دوم :
چیزی را به خود نگیرید.
هر حرف، قضاوت ، باور، اعتقاد، تمایل، احساس و تفکر دیگران را به خود نگیریم و تحت تاثیر احساسات آنها نباشیم.
زیرا دیدگاه دیگران مربوط به خودشان است و قرار نیست هر حرف دیگران ما را منحرف ، نا امید، منزجر و… نماید.
مردم چه بگویند:
تو بهترینی … یا تو بدترینی … نبایستی روی من تاثیر بگذارد.
اگر این میثاق در ما نهادینه شود می توانیم با قلبی باز با همه کس ارتباط برقرار کنیم ، بدون اینکه کسی بتواند ما را اذیت کند و حس و حال ما را خراب نماید، می توانید هر آنچه را بخواهید مطالبه کنید، می توانید بدون احساس گناه یا قضاوت شخصی خودتان بگویید : بله یا خیر
اینگونه می توان در شرایط دشوار زندگی نیز احساس آرامش و شادکامی داشت.
میثاق سوم :
گمانه زنی نکنید
ما تمایل داریم در مورد همه چیز و همه کس گمانهزنی و قضاوت کنیم.
اول گمانهزنی می کنیم، بعد واکنش نشان می دهیم سپس غیبت شروع می شود و بعد از آن زهر پراکنی ادامه مییابد ودر نهایت با خیال پردازی منفی به این باور میرسیم که تصورات ما همگی صحت دارد لذا ارتباطمان را با دیگران جهنم می کنیم.
بهتر است به جای گمانهزنی و قضاوت اشتباه درمورد دیگران سوال کنیم و آن مسئله را برای خود روشن کنیم.
روزی که دست از گمانهزنی برداریم ارتباطمان شفاف میشود و همین طور کلام مان نیز عاری از خطا خواهد شد.
میثاق چهارم:
نهایت تلاشتان را بکنید
علاوه بر سه میثاق قبلی ، به میثاق بعدی که عمل می کنیم همان تلاش در جهت عملی نمودن سه میثاق دیگر است یعنی تلاش کنیم در کاربردی نمودن سه میثاق قبلی متعهد باشیم.
اگر هر یک از پیمانها را شکستید باز هم از از فردا دوباره شروع کنید و آنقدر تکرار کنید تا روز به روز برایتان آسان باشد تا اینکه به روزی برسید که زندگیتان بر اساس این میثاق ها اداره می شود.
میثاق پنجم:
قدرت تردید
(شکاک باشید، اما گوش دادن را یاد بگیرید)
برای اینکه قربانی نشوید و تحت تاثیر باورها، عقاید، احساسات و افکار دیگران قرار نگیرید شکاک باشید اما با گوش دادن به آنها حقیقت را از درون آن بیابید.
بدانیم که همه نظرات دیگران که شاید به صورت قانون هم درآمده باشد کامل و درست نباشد. همانطور که دانش بشری همواره در حال تغییر ، تکمیل ، ناسخ و منسوخ شدن است.
قرنهاست که کسانی ادعا میکنند خواست خدا را می دانند ،قرنهاست پیشگویانی می آیند و فاجعه ی بزرگی را در دنیا را پیشگویی می کنند .
چند سال پیش میگفتند سال ۲۰۰۰ همه کامپیوترها از بین خواهد رفت ، جامعه کنونی نابود خواهد شد و به عصر غارنشینی باز خواهیم گشت.
اما سال ۲۰۰۰ آمد و با شروع قرن جدید جشن گرفتیم و هیچ اتفاقی نیفتاد بلکه جهان به سمت پیشرفت و رشد بیشتری حرکت کرد.
پیامهای کتاب:
– کلیه مکتب های بشری که از ادیان الهی سرچشمه می گیرند در اصل در زمان خود همه در جهت تکامل و تعالی بشری منتشر بوده و شده اند.
– قرارگیری ملتها و اقوام در موقعیت متفاوت و منحصر به فرد راه های متنوعی جهت رسیدن به خوشبختی مادی و معنوی را تجربه می کنند که هیچکدام جدای از ادیان نیستند .
– دانش و آموخته های علمی و تجربی بشری تا حدودی در جهت تعالی و تکامل انسانی سودمند و اگر تنها به همین دانش ها و تجارب به تنهایی تکیه کنیم و دیدگاهها عاری از شریعت الهی باشد مسلما نمیتواند ما را به سعادت برساند.
– تمام ادیان الهی به نحوی موضوع تسلط بر نفس و ذهن را مطرح می کنند تاشخص با تمرین، تمرکز، مراقبه، خودسازی و بازگشت به درون در جهت شناخت خود و در نهایت شناخت اسرار جهان به قدرت آفرینش واحد پی ببرند.
– مطالعه ی آثار، اعتقادات، باورها و اندیشه های سایر ملتها منشأ از ادیان ضمن آشنایی ما با اصالت آنها در جهت ارتباط و تاثیرگذاری مثبت و پذیرش اقوام به تعامل بیشتر و سازنده خواهد انجامید و اینکه تعصبات خشک و تک بعدی را کنار بگذاریم و در جهت تعالی به مشترکات اقوام و انسانها بیندیشیم .
– هرچند دین تکمیلی و رحمت برای سعادت که کوتاه ترین و موثرترین مسیر است بطور یقین همان آخرین شریعت الهی است که حقوق همه ادیان را گرامی و محترم شمرده است.
دنیای سپاس ۹۹/۴/۱
درود فراوان
جالب بود